chleby

  • Baltonowski
  • Wiejski
  • Zakopiański
  • Graham
  • Żytni Jasny i Razowy
  • Wypiekany na Liściu Kapusty
  • DSC_0812

    Czasami nazywany też chlebem mazowieckim, jest to tradycyjny polski wypiek, który najczęściej gości na naszych stołach.

  • DSC_0786

    DSC_0768

    Ciasto do tego chleba przygotowuje się z dodatkiem kminku, który w czasie fermentacji znacznie wzbogaca jego smak. Nie może też zabraknąć kminkowej posypki z wierzchu, dzięki której cały bochenek  przechodzi jego zapachem.

  • DSC_0800

    DSC_01956

    Ten tradycyjny chleb, do którego dodaje się mleka, charakteryzuje się soczystą pełną smaku skórką oraz delikatnym jasnym miękiszem. Dostępny jest z makiem lub kminkiem.

     

  • DSC_0787

    To chleb zrobiony w całości z mąki grahamki (typ 2000) według tradycyjnego
    przepisu.

  • DSC_01962

    Są to chleby o dużej zawartości mąki żytniej. Chleb żytni jasny zawiera jedynie mąkę przesianą, czyli niezawierającą otrąb, zaś razowy mąkę razową w ilości 50%.

  • Kiedy nasze babcie wypiekały chleby w przydomowych piecach opalanych drewnem, jeszcze
    surowe bochny kładziono na liściu kapusty, aby uchronić je przed zabrudzeniem
    popiołem. Tak pieczony chleb miał nie tylko miękki i smaczny spód, ale zyskiwał
    także wyjątkowy zapach. Dziś wracamy do tej metody wypieku, aby poczuć
    charakterystyczny aromat kapusty, który pozostaje na spodzie chleba.