Czasami nazywany też chlebem mazowieckim, jest to tradycyjny polski wypiek, który najczęściej gości na naszych stołach.
Ciasto do tego chleba przygotowuje się z dodatkiem kminku, który w czasie fermentacji znacznie wzbogaca jego smak. Nie może też zabraknąć kminkowej posypki z wierzchu, dzięki której cały bochenek przechodzi jego zapachem.
Ten tradycyjny chleb, do którego dodaje się mleka, charakteryzuje się soczystą pełną smaku skórką oraz delikatnym jasnym miękiszem. Dostępny jest z makiem lub kminkiem.
To chleb zrobiony w całości z mąki grahamki (typ 2000) według tradycyjnego
przepisu.
Są to chleby o dużej zawartości mąki żytniej. Chleb żytni jasny zawiera jedynie mąkę przesianą, czyli niezawierającą otrąb, zaś razowy mąkę razową w ilości 50%.
Kiedy nasze babcie wypiekały chleby w przydomowych piecach opalanych drewnem, jeszcze
surowe bochny kładziono na liściu kapusty, aby uchronić je przed zabrudzeniem
popiołem. Tak pieczony chleb miał nie tylko miękki i smaczny spód, ale zyskiwał
także wyjątkowy zapach. Dziś wracamy do tej metody wypieku, aby poczuć
charakterystyczny aromat kapusty, który pozostaje na spodzie chleba.