Wypiekamy go już od 15 lat i nasi klienci zdążyli się już przyzwyczaić do tego, że w każdy poniedziałek mogą kupić świeży bochenek chleba słonecznikowego. Nie osiedliśmy jednak na laurach: w 2013 roku receptura została ulepszona, a ciasto wzbogacono większą ilością ziaren słonecznika oraz dodatkiem soi i siemienia lnianego, a także zwiększoną dawkę zakwasu. Dzięki temu nasz chleb słonecznikowy jest jeszcze smaczniejszy, a przy tym zdrowszy.
Całkowity czas wytwarzania: 22 godziny
Dostępny w każdy poniedziałek
W czasach, gdy wypiekaniem chleba zajmowały się nasze babcie, często dodawano do ciasta chlebowego gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Znacznie wydłużało to okres świeżości pieczywa, a także jego zwiększało pulchność. Nawiązując do babcinej mądrości, do chleba Kasztelan dodajemy płatki ziemniaczane, dzięki czemu każdy bochenek ma równy, sprężysty miękisz i pod chrupiącą skórką skrywa lekko wilgotne wnętrze, które długo pozostaje świeże. Doskonale smakuje zwłaszcza z szynką i twarogiem.
Całkowity czas przygotowania: 20 godzin
Dostępny w każdy wtorek
Po ten chleb lepiej śpieszyć się do naszego sklepu firmowego, gdyż dosyć szybko znika z półek. Magnat to jeden z naszych najbardziej cenionych wypieków. Zawiera dodatek ziaren dyni, słonecznika, serwatkę i słód żytni, które nadają mu niepowtarzalny kwaśno-słodki, orzechowy smak. Produkcja odbywa się metodą bardzo długiej, wielofazowej fermentacji.
Całkowity czas przygotowania: 20 godzin
Dostępny w każdą środę
Wśród naszych wschodnich sąsiadów jest to jeden z najbardziej cenionych wypieków. Sposób jego przygotowania jest wyjątkowy, gdyż wymaga tzw. zaparzania ciasta, czyli wymieszania pewnej ilość mąki z gorącą wodą. Dzięki temu zawarty w mące gluten ulega zmiękczeniu, a miękisz upieczonego chleba jest pulchny i sprężysty. Aż 50% mąki użytej do produkcji tego chleba jest przerobione na zakwas, a oprócz wspomnianej wcześniej zaparki dodaje się również melasy (słodu jęczmiennego). Chleb ten posypany jest kolendrą, która nadaje mu charakterystycznego aromatu. Chleb ten ma unikalny kwaśno-słodki smak.
Całkowity czas wytwarzania: 20 godzin
Dostępny w każdy czwartek
Jest to jeden z naszych ulubionych wypieków , a zarazem nasz najbardziej pracochłonny produkt – przygotowanie ciasta trzeba rozpocząć już 3 dni wcześniej! Sekretem tego chleba jest precyzyjna, długo prowadzona fermentacja mąki żytniej razowej. Fermentacji ulegają wtedy nie tylko bielma mączne, ale również zawarte w łuskach i otrębach ziaren enzymy, substancje mineralne oraz tłuszcze. Efektem jest wspaniałe, lekkostrawne pieczywo o niezwykłym smaku oraz bogatym aromacie, który wydobywa się z jego złocistobrązowej skórki.
Łączny czas przygotowania: około 64 godziny
Dostępny w każdy piątek
Chleb z foremki:
Jest to bez wątpienia wyjątkowy chleb, gdyż w do jego produkcji nie używamy w ogóle dodatku drożdży. Za fermentację odpowiadają jedynie mikroorganizmy występujące naturalnie w powietrzu oraz w mące. Sekretem jest ściśle kontrolowana długotrwała fermentacja mąki żytniej, prowadząca do rozbicia jej na najprostsze składniki i wydobywająca z bogactwo aromatu. Dodatkową zaletą tego chleba jest utrzymująca się przez wiele dni świeżość – z przyjemnością można go spożywać do jednego tygodnia, a dobrze przechowywany pozostaje smaczny nawet po dwóch tygodniach od wypieczenia.
Łączny czas przygotowania: 20 godzin
Dostępny w piątki i soboty
Chleb Polita powstał z inspiracji włoskim pieczywem przygotowywanym z użyciem pszennego rozczynu, któremu pozwala się długo fermentować w niskiej temperaturze. W pierwszym etapie produkcji tego chleba przygotowuje się mieszaninę mąki pszennej, zimnej wody oraz bardzo niewielkiej ilości drożdży i pozostawia ją na 20 godzin. Na tym etapie bardzo przypomina rozczyn na włoską schiacciatę. W kolejnym etapie pojawia się rodzimy dodatek w formie żurku oraz zakwasu z mąki żytniej. Dzięki długiemu procesowi produkcji chleb Polita charakteryzuje się wyjątkowo bogatą paletą aromatów i smaków, równym delikatnym miękiszem oraz wyjątkową trwałością.
Łączny czas przygotowania: 24 godziny
Chleb dostępny jest w każdą sobotę
Chałka świąteczna dostępna jest jedynie kilka dni przed Niedzielą Wielkiej Nocy oraz przed Wigilią Bożego Narodzenia. Od zwykłej chałki różni się tym, że do ciasta drożdżowego, przygotowanego z najwyższej jakości mąki pszennej, dodaje się większej ilości masła, cukru i jaj. Dzięki temu jest bardzo jasna, delikatna, pulchna i słodka. Jeśli zdarzy się, że nie zostanie zjedzona zaraz po kupieniu (co jest bardzo rzadkie, gdyż z reguły szybko znika, pokrojona na grube pajdy suto posmarowane masłem), długo zachowa świeżość i będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy podwieczorkiem nawet tydzień później.
Całkowity czas wytwarzania: 6 godzin
Dostępna przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem