Są różne chleby i jest Kaprys.
Serdecznie zapraszamy do skosztowania – być może jest to najlepszy chleb jaki w życiu jadłeś!
Charakterystyczny dziurczasty miękisz, chrupiąca, rozpływająca się w ustach skórka, głęboki smak a do tego długa trwałość – tak w skrócie możemy go scharakteryzować.
Chleb Kaprys to owoc długiej fermentacji, w tym właściwego ukwaszania mąki pszennej i żytniej. Ciasto jest delikatne i jedwabiste. Żadna maszyna nie byłaby w stanie podzielić, a tym bardziej należycie zaokrąglić takiego ciasta. Dlatego też wszystkie czynności związane z obróbka gotowego ciasta, t.j. ważenie, zaokrąglanie i nacinanie, wykonujemy ręcznie, a wypiekamy go w piecu ceramicznym.
Każdy z etapów jego produkcji między innymi przygotowanie prefermentów, kolejność dodawania składników, czas mieszania, sposób zaokrąglania kęsów a nawet sposób nacięcia mają wpływ na jego jakość. Dlatego wymaga on iście mistrzowskiego fachu. A zatem obiecujemy, że z każdym kęsem będziesz czuł, że jest to prawdziwie mistrzowski wypiek! Zapraszamy do skosztowania!